De Groentedeler op bezoek bij Voedselbank Leiden!

Op 6 februari bracht ons team een bezoek aan Voedselbank Leiden, de plek waar de groenten die wij oogsten zo dankbaar worden ontvangen. We kregen een rondleiding door hun indrukwekkende distributiecentrum en ontvingen meer informatie over de manier van werken, de benodigdheden en de ervaringen van klanten.

 

Visie op gezonde voeding

Voedselbank Leiden streeft naar een gezond en gevarieerd dieet voor alle klanten. Een dieet op basis van de schijf van vijf, waarbij klanten wekelijks onder meer verse groenten, zuivel en aardappels, rijst of pasta ontvangen. Aanvullend krijgen klanten maandelijks producten als kaas, eieren, boter, bloem, koffie en thee.

Waar mogelijk maakt de Voedselbank gebruik van gedoneerde voedingswaren, maar sommige producten moeten in verband met de beschikbaarheid en houdbaarheid worden ingekocht. Onderdeel van deze producten zijn de verse groenten, waar in de winterperiode een tekort aan is, doordat de tuinen maar beperkt kunnen oogsten.

Peter Klapwijk, adviseur in de tuinbouw en bestuurslid van Stichting De Groentedeler, slaat hier gelijk op aan. “Het zou dus erg helpen als we het oogstseizoen op de tuin zouden kunnen verlengen” vat hij samen. Hij ziet in dit gesprek direct een uitdaging om na te denken wat voor mogelijkheden er zijn om de Voedselbank in de toekomst nog beter te kunnen ondersteunen.

 

Duurzaam geteelde en kwalitatieve groenten

“Wij wensen ieder mens een goede maaltijd” zegt Margriet Nieuwenhuis, bestuurslid van Voedselbank Leiden. Zij geeft aan hoezeer de klanten uitkijken naar de verse groenten tijdens het seizoen. Smaakvolle producten vol voedingswaarden.

Hoe bewust mensen met deze groenten omgaan blijkt wel uit de initiatieven die er naar aanleiding van het aanbod ontstaan. Zo vertelt Paula van Kesteren, ook bestuurslid van Voedselbank Leiden, dat sommige groenten onbekend zijn voor hun klanten. Steeds vaker krijgen vrijwilligers gedurende het seizoen de vraag hoe bepaalde groenten kunnen worden klaargemaakt. Hierdoor is een initiatief gestart om simpele recepten te bedenken bij specifieke groenten. Weldoordacht en snel klaar, zonder dat er een goed gevulde voorraadkast met talloze kruiden en aanvullende producten noodzakelijk is.

 

Groenten vanuit Stichting De Groentedeler

Inmiddels doneert Stichting De Groentedeler al 3 jaar verse groenten aan Voedselbank Leiden. Tijdens ons bezoek zagen we waar de groenten die we oogsten terechtkomen en hoe deze worden uitgedeeld. Dit gaf het hele team nog eens een extra impuls om fondsen te werven, zodat we verse groenten kunnen blijven doneren.

Zo oogstten we in 2023 ruim 8.000 porties verse groenten en neemt dit aantal in 2024 toe tot 10.000 porties. Samen met Mariska Verhulst van zelfoogsttuin Bij Mei, die ook bij dit bezoek aanwezig was, zetten we ons in om klanten de gevarieerde voeding te bieden die zij nodig hebben. Om aan te sluiten op hun behoeften en de Voedselbank steeds verder te ondersteunen.

 

Samen sterk om groen-te-delen

Wil jij ons helpen zo veel mogelijk groen-te-delen? Wij zijn erg blij met jouw donatie!

Nu wij in het bezit zijn van de ANBI-status is het ook fiscaal aantrekkelijker geworden om structureel te doneren. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we de klanten van Voedselbank Leiden een steeds grotere hoeveelheid verse groenten kunnen leveren.

 

De Groentedeler en Voedselbank Leiden in het Leidsch Dagblad!

Ook in het Leidsch Dagblad verscheen een artikel over ons bezoek aan Voedselbank Leiden. Benieuwd? Klik hier om verder te lezen.