Gezonde voeding voor iedereen!

Paula bij Voedselbank Leiden

Vers geoogste groenten, een welkome aanvulling voor Voedselbank Leiden

“Het begon allemaal met een idee van Ekklesia Leiden” vertelt Paula van Kesteren, voormalig bestuurslid van Voedselbank Leiden. “Zij wilden graag iets doen voor de klanten van De Voedselbank. Daar zijn wij natuurlijk hartstikke blij mee! We willen iedereen verse en gezonde voeding bieden, maar er zijn lang niet altijd voldoende verse groenten beschikbaar. Gaandeweg kreeg het plan vorm om groenten te oogsten bij Zelfoogsttuin Bij Mei. Er ontstond een hele fijne samenwerking, waarbij het aantal porties vers geoogste groenten dat we wekelijks ontvangen steeds weer groeide. Inmiddels genieten onze klanten voor het vierde jaar op rij van een welkome aanvulling verse groenten naast de oogst van onze eigen tuin De Bontekoe.”

 

Speciaal voor jou geoogst

“Wat voor onze klanten heel mooi is, is de kwaliteit van de groenten. Normaal gesproken krijgen ze versproducten die op het randje balanceren van goed of niet meer goed. Producten die eigenlijk niemand meer wil hebben. De mooie verse groenten die ze nu van de tuin ontvangen maken een enorm verschil. Ze zijn extra smaakvol, voedzaam én dragen bij aan het gevoel van eigenwaarde bij onze klanten.” vertelt Paula.

De oogst van de week wordt op dinsdag, woensdag en donderdag uitgedeeld. “Op dinsdag is dit altijd extra leuk. Dan kunnen we onze klanten vertellen dat de groenten die ochtend nog speciaal voor hen geoogst zijn door de vrijwilligers van De Groentedeler. Mensen waarderen dit enorm!”

Toch is het voor nieuwe klanten best wennen, al die verse groenten. Groenten die rechtstreeks van het land komen. Groenten die weliswaar zijn afgespoeld, maar waar nog weleens wat zand op kan zitten. Een variatie aan groenten die niet altijd in de supermarkt te vinden zijn en die ze daarom wellicht nog nooit gezien of geproefd hebben.

Al met al zijn de klanten van Voedselbank Leiden maar wat blij dat het oogstseizoen weer is begonnen. Wekelijks kijken ze uit naar de verse groenten die binnen zullen komen.

 

Wat kun je met groenten die je niet kent?

Het introduceren van de groenten uit de tuin brengt ook weleens uitdagingen met zich mee. Wat doe je tenslotte met de groenten die je niet kent? Aangezien de klanten van Voedselbank Leiden hun producten zelf mogen kiezen, worden onbekende groenten vaak minder meegenomen dan de bekendere producten. In de meeste gevallen niet omdat ze het niet willen proeven, maar doordat mensen niet weten hoe ze de groenten kunnen bereiden.

“De groenten van de tuin kunnen soms heel anders smaken dan wat mensen gewend zijn. Vaak vinden ze de groenten ontzettend lekker, maar soms proberen ze iets en smaakt het niet zoals ze hadden verwacht. Bij de groenten die voor onze klanten nieuw zijn, krijgen we vaak vragen wat ze ermee kunnen doen. Om mensen hiermee te helpen heeft het Voedingscentrum in eerste instantie voor vijf soorten (minder bekende) groenten recepten geschreven. Simpele bereidingswijzen waar je geen gevulde kast met kruiden of extra ingrediënten voor nodig hebt. Zo kunnen onze klanten die heerlijke nieuwe groenten toch uitproberen en ermee experimenteren.”

 

Voedselbank 2Toekomstperspectief voor De Voedselbank

Met een blik op de toekomst geeft Paula aan dat er altijd meer groenten welkom zijn. In totaal zijn er jaarlijks zo’n 600 huishoudens afhankelijk van Voedselbank Leiden. Zij ontvangen voor vier dagen voedingsmiddelen, waarvan er voor twee dagen verse groenten beschikbaar zijn. “Er zijn dus nog flink wat uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst. Misschien bij De Bontekoe, misschien bij Zelfoogsttuin Bij Mei, misschien wel vanuit een nieuwe tuin.”

Alhoewel een toename aan verse groenten voor De Voedselbank heel welkom is, kan Paula zich ook voorstellen dat dit project breder uitgerold kan worden. “Het is heel fijn dat De Groentedeler nu een stichting is. Hierdoor is het mogelijk om fondsen te werven en kun je steeds meer betekenen voor andere mensen.”

Dat het oogsten van verse groenten voor mensen die minder te besteden een succes is, kunnen we met gemak vaststellen. Net als Paula, kunnen we ons dan ook voorstellen dat een soortgelijk project ook in andere steden in het land zou kunnen ontstaan.

 

Help mee om groen-te-delen

Ben jij benieuwd wat je zou kunnen doen om De Groentedeler en Voedselbank Leiden te ondersteunen? Klik dan hier.

Dankzij jouw bijdrage, of het nu in de vorm is van een donatie of door te helpen als vrijwilliger, kunnen we steeds meer mensen helpen aan een gezond dieet vol versproducten.