Een dag bij Stichting De Groentedeler

Dat wij het hele seizoen hard werken om de groenten te oogsten, te wassen en te sorteren voor de Voedselbank zal niemand verbazen. Toch vragen mensen regelmatig hoe een dag bij Stichting De Groentedeler er dan uitziet. Wat doen we gedurende het seizoen? En welke werkzaamheden vinden daaromheen plaats? In deze blog lees je er meer over!

 

Onze vrijwilligers

Dankbaar werk, met elkaar

Gedurende het oogstseizoen zijn er vrijwilligers van De Groentedeler actief om te helpen op de tuin. Sommige zijn er wekelijks, andere eens in de twee weken. Met een gezamenlijk doel voor ogen werken zij hard om alle klanten van Voedselbank Leiden de beste groenten te kunnen bieden. Er ontstaat een band, in het samenwerken en in het verblijven op de tuin. Gaat er iemand op vakantie, dan is er altijd wel iemand die kan inspringen. Wat er ook gebeurt, het werken op de tuin gaat altijd door.

 

Voor het seizoen

Ploegen, planten en zaaien

Voor het seizoen zijn onze vrijwilligers nog niet actief. Toch moet er in deze periode heel wat gebeuren. De grond heeft gedurende de winterperiode de tijd gehad om te rusten, maar moet in het voorjaar weer worden voorbereid.

Mariska Verhulst, eigenaresse van zelfoogsttuin BijMei, maakt een plan met de groenten die zij dit seizoen wil planten en waar deze zullen komen. Vervolgens gaat zij met haar team aan de slag om de grond voor te bereiden. Ze woelen de aarde om, bemesten, verwijderen onkruid en ga zo maar door. Zodra de grond klaar is gaan ze aan de slag met het planten en zaaien.

Wij benutten deze periode om nieuwe vrijwilligers aan te trekken die ons kunnen helpen tijdens de oogst. We maken een planning en zorgen voor een goede verdeling van taken gedurende het seizoen.

 

Tijdens het seizoen

Een dag op de tuin

Vanaf het moment dat Mariska rond half april, begin mei een seintje geeft dat er geoogst kan worden, komt er iedere dinsdag een groep van vier vrijwilligers samen op de tuin. Vol energie storten zij zich op de vruchtbare grond om de juiste groenten te oogsten, te wassen, te portioneren en in kisten te laden zodat de vrijwilligers van Voedselbank Leiden deze op kunnen halen. Het is fysiek zwaar werk, maar onze vrijwilligers doen het met veel toewijding en plezier!

 

08.30 uur – Tijd om te oogsten!

Om 08.30 uur verzamelen de vrijwilligers zich en beginnen zij met de oogst. Tijdens de hele warme zomerdagen komen zij op eigen initiatief vaak al eerder naar de tuin om de ergste hitte voor te zijn.

10.30 uur – Voedselbank Leiden haalt de oogst op

Om 10.30 uur verschijnt de grote bus van Voedselbank Leiden en helpen vrijwilligers om alle kratten met verse groenten in te laden. Deze zullen later worden overgedragen in de dankbare handen van hun klanten.

10.45 uur – Koffie met alle vrijwilligers

Zodra de Voedselbank vertrokken is drinken het team van Mariska en alle vrijwilligers gezellig een kopje koffie tijdens een welverdiende pauze.

11.00 uur – Onderhoud van de tuin

Het onderhoud is minstens zo belangrijk als het oogsten. Na de koffie helpen de vrijwilligers dan ook met het schoonhouden van de bedden. Een dankbare klus wanneer ze zien hoe een keurig onkruidvrij groentebed tevoorschijn komt, dat ruimte geeft om nieuwe groenten te doen groeien.

12.00 uur – Tijd om naar huis te gaan

Rond 12.00 uur gaan de meeste vrijwilligers naar huis. Sommigen blijven iets langer om de laatste handelingen af te maken maar het belangrijkste werk is tegen die tijd gedaan.

Met deze dagindeling werden er in het seizoen van 2023 maar liefst 8.000 porties verse groenten geoogst voor de klanten van Voedselbank Leiden. Een fantastisch resultaat waar we onze vrijwilligers, Mariska en haar team zeer dankbaar voor zijn!

 

Na het seizoen

Winterklaar maken

Ook na het seizoen moet er nog een hoop gebeuren. Zodra de laatste groenten zijn geoogst wordt de tuin winterklaar gemaakt. De groentebedden worden schoongemaakt en waar nodig omgewoeld zodat de grond wat rust krijgt.

Intussen worden er nieuwe donateurs en fondsen gezocht. De winterperiode is de tijd waarin de begroting wordt gemaakt samen met een inschatting van het aantal groenten dat voor de Voedselbank geteeld kan worden. We plannen, overleggen met Mariska en bereiden ons rustig aan voor op een nieuw seizoen.

 

Zelf meehelpen op de tuin? Dat kan!

Wil jij ook je steentje bijdragen en in het seizoen van 2024 helpen op de tuin? Dat zou heel fijn zijn! We kunnen altijd nog wel wat handen gebruiken. Affiniteit met groen en landbouw is fijn maar ervaring is niet nodig. Onze meer ervaren vrijwilligers leggen je graag uit wat er moet gebeuren en hoe je moet oogsten.

Ik help ook!