Ontdek Zelfoogsttuin Bij Mei!

Mariska aan het werk bij Zelfoogsttuin Bij Mei

Een visie voor groen, duurzaamheid en verbinding

De groenten die voor Stichting De Groentedeler worden geteeld en geoogst, komen van Zelfoogsttuin Bij Mei in Zoeterwoude. Een prachtige plek die met zorg wordt onderhouden. Hier komen onze vrijwilligers gedurende het seizoen wekelijks samen om verse groenten te oogsten voor de klanten van De Voedselbank. Hier ontstaan nieuwe verbindingen en een groter bewustzijn rond gewassen, voeding en duurzaamheid.

In gesprek met eigenaresse Mariska Verhulst komen we meer te weten over haar visie, de manier waarop de tuin draait en wat haar ambities voor de toekomst zijn.

 

De visie van Zelfoogsttuin Bij Mei

“Als consument zijn we in de loop der tijd steeds verder van ons voedsel af komen te staan. Op een gegeven moment vroeg ik me af waar mijn eigen eten eigenlijk vandaan kwam. Hoe meer ik te weten kwam, hoe meer vragen ik kreeg. Via Bij Mei wil ik mensen weer in contact brengen met de natuur en met de groenten die ze eten.” vertelt Mariska.

“Eten zorgt voor verbinding en verbinding is voor mij een belangrijke doelstelling. Ik vind het dan ook ieder jaar heel bijzonder om te zien hoe er op de tuin een gemeenschap ontstaat. Zowel onder de particulieren die komen oogsten, als bij de vrijwilligers van Stichting De Groentedeler. Met veel toewijding oogsten en sorteren de vrijwilligers wekelijks talloze porties verse groenten voor de klanten van De Voedselbank. Voor mensen die deze groenten zelf niet zouden kunnen kopen, maar die dringend behoefte hebben aan gezonde voeding. Dat is toch prachtig?!”

 

Zorgvuldig met de natuur omgaan

In haar manier van werken probeert Mariska ervoor te zorgen dat landbouw en natuur weer gaan samenwerken. Een natuur inclusieve manier van telen waarbij er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De natuurlijke omgeving rond de tuin wordt hierbij ingezet om de groei van planten en gewassen een handje te helpen. Door biodiversiteit te stimuleren, komen er bijvoorbeeld insecten op de tuin af die natuurlijke vijanden op de planten uitschakelen. Ook de egels die langs de rand van de tuin leven en de koolmeesjes in de nestkasten rondom nemen Mariska werk uit handen. Zij eten de slakken en rupsen rond de gewassen op en voorkomen dat het blad wordt aanvreten.

Op de vraag waarom duurzame en biologische teelt zo belangrijk is, antwoord Mariska dat zij de natuur niet wil uitputten. “Voor mij gaat het om rentmeesterschap. We moeten ervoor zorgen dat onze natuurlijke omgeving ook nog beschikbaar is voor toekomstige generaties en er zorgvuldig mee omgaan. Dit betekent goed voor de bodem zorgen en niet te veel zware landbouwmachines inzetten. We zorgen voor meer biodiversiteit door natuur toe te voegen. We zetten bomen, inheemse planten en struiken in voor insecten, bijen en vogels. Door zowel de groentebedden als de randen rond de tuin goed te verzorgen, wil ik de grond beter achterlaten dan ik hem gevonden heb.”

 

Telen met de seizoenen

In de volle grond zijn er weinig knoppen om aan te draaien wanneer het weer omslaat. Met de ervaring van de afgelopen jaren past Mariska zich zo veel mogelijk aan aan het verloop van het seizoen. “Wat ik vooral heb geleerd is dat de natuur bepaald wat het juiste moment is. Ik kan ongeduldig zijn en vast tuinbonen willen inzaaien, maar uiteindelijk komen ze pas op wanneer de natuur er klaar voor is.”

 

Verbinding als gemeenschappelijk doel

Verbinding staat zowel op de tuin als binnen De Groentedeler centraal. Het verbinden van stad en platteland. De verbinding met de aarde waarop we leven en waar ons voedsel vandaan komt. De verbinding met de gemeenschap die het belang van verse en gezonde voeding inzien. Die hiervoor naar het buitengebied in Zoeterwoude komen. Maar ook met alle mensen die op dit moment niet over de verse groenten beschikken die voor ons wellicht zo vanzelfsprekend zijn. “De Groentedeler helpt me wat dat betreft om een groep mensen te bereiken die ik zelf niet kan bereiken. Zij maken mijn groenten beschikbaar voor iedereen.”

 

Draag bij aan gezonde voeding voor iedereen!

Ben jij benieuwd naar de tuin en wil je helpen om groenten te oogsten als vrijwilliger van De Groentedeler? Wij ontvangen je graag om ons team te versterken in het delen van kersverse biologische groenten met hen die deze het hardste nodig hebben.

Wil je graag iets doen maar ligt werken op de tuin voor jou niet binnen de mogelijkheden? Wellicht is een financiële bijdrage dan wel mogelijk of kun je een inzamelingsactie starten om de hoeveelheid te oogsten groenten steeds verder te laten groeien.